Het verzet kraakt

Van 30 augustus en 23 september 2017 is het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ op het Indiëterrein in Almelo. Het is een avondvullend programma van 17.00 uur tot ongeveer 22.00 uur: eten, drinken en voorstelling.

Het verhaal

Het laatste oorlogsjaar. Nederland zucht onder het Duitse bewind en de NS staakt om het vervoer naar het westen plat te leggen. Het verzet komt in actie om deze staking te financieren.

Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden. Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

Dit zijn de feiten...maar wat zijn de verhalen? Hoor, zie en beleef het grootse theaterspektakel 'Het verzet kraakt'

Tentoonstellingen

Van mei tot en met augustus 2017 kun je bij zes Twentse musea terecht voor de verhalen achter de grootste bankroof aller tijden. In ieder museum hoor, lees, zie en voel je de verhalen van de mensen achter die bijzondere verzetsdaad. Bij de musea staan de mensen centraal die een bijdrage hebben gepleegd aan de bankoverval op de Nederlandsche Bank in Almelo in november 1944. Ga op zoek naar die verhalen en de antwoorden op je vragen.

Passe-partout en fietstocht

Je kunt bij de musea en de Tourist Info’s / VVV’s in Almelo, Nijverdal, Harbrinkhoek, Rijssen, Vriezenveen en Wierden terecht voor een passe-partout. Voor 5 euro kun je bij alle zes musea terecht. Je kunt hier ook een boekje krijgen met een fietstocht langs de verschillende historische plekken en tentoonstellingen rondom de grootste bankroof. En natuurlijk kun je onderweg terecht bij een ‘onderduikadres’ voor een lekker hapje of drankje.
De exposities zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, het VFonds. Bezoekers met een vriendenkaart van het VFonds hebben gratis toegang tot de 6 exposities.

Locatie

Bereikbaarheid

  • Openbaar Vervoer. De entree van het theaterstuk ligt op loopafstand van het station Almelo (ter hoogte van de parkeergarage Javapark) in Almelo. Hier kunt u met de trein en de bus naar toe.
  • Fiets. Als u uit de buurt komt, raden we u aan om met de fiets te komen. Wij zorgen voor diverse fietsenstallingen rondom de entree (details volgen)
  • Auto. Er is parkeergelegenheid in de P&R-garage van het station (vlakbij de ingang van de voorstelling). Wij verwijzen tijdens de voorstellingsdagen ook door naar andere parkeerplekken (details volgen)