Natuurconfrontaties van een smid

Bart Nijboer is graag buiten om de natuur direct te beleven. Die ervaring wil hij vertalen in zijn werk en met ons delen. Het gaat hem daarbij niet in de eerste plaats om een romantische of esthetische beleving. Via zijn beeldend werk deelt hij vooral de eigen fysieke ervaringen die hij in de natuur opdoet. Hij lijkt daarin op de dichter die ons wil laten meevoelen, hoe hij zich, via zijn eigen zintuigen en fysieke lichaam, geconfronteerd voelt met de natuur.
In de werkplaats in Arnhem-Zuid waar Bart Nijboer zijn werk maakt, staat zwaar gereedschap naast grote machines. Het doet denken de werkplaats van een wagensmid. Wanneer we kijken naar de elf nieuwe, speciaal voor Almelo gemaakte objecten, zien we, naast robuust gesmede objecten ook werk dat, door de verfijning, soms ook doet denken aan het werk van een edelsmid.
In het werk “Time Fragment”, nu te zien in een van de StuiverTorentjes, komen veel aspecten samen die het werk van Bart Nijboer kenmerken. Hij laat ook hier een grote variatie in technieken zien. Een onderdeel van een handboormachine is aan een voetstuk gelast, de daarboven geplaatste hand is gegoten, het esdoornzaadje is in metaal gedreven) als in het onderwerp: Een menselijke hand probeert een dwarrelend boomzaadje te vangen. Het tere zaadje kan in beweging worden gezet via een klein hendeltje aan de robuuste boorkop. Bart Nijboer werkt vaker met de suggestie van beweging, maar maakt ook werk dat daadwerkelijk beweegt.
Wanneer
- elke maandag: - uur
- elke dinsdag: - uur
- elke woensdag: - uur
- elke donderdag: - uur
- elke vrijdag: - uur
- elke zaterdag: - uur
- elke zondag: - uur